مقاطع تحصیلی در ترکیه

مقاطع تحصیلی در ترکیه

در این مقاله قرار است به بررسی مقاطع تحصیلی در ترکیه و مقایسه آن با مقاطع تحصیلی در نظام آموزشی ایران بپردازیم. اما پیش از پرداختن به مقاطع تحصیلی کشور ترکیه، بهتر است مروری به انواع مدارس موجود در این کشور داشته باشیم.

انواع مدارس ترکیه


مدارس در تیکه تقریبا بسیار متنوع بوده و هر خانواده با توجه به شرایط و چشم اندازی که برای آینده فرزندان خود ترسیم کرده است، میتواند یکی از این مدارس را انتخاب کند. مدارس در ترکیه را میتوان به 4 دسته تقسیم بندی کرد. تمام مدارس ترکیه از یک نظام آموزشی پیروی کرده و از نظر مقاطع تحصیلی در شرایط یکسانی هستند. تفاوت این مدارس در امکانات و شرایطی است که برای دانش آموزان فراهم کرده اند.

1- مدارس دولتی

از محاصل مدارس دولتی رایگان بودن تحصیل در آن هاست. بجز خدمات اضافه مانند یونیفرم و سرویس رفت و برگشت و … باقی خدمات بدون هزینه است. اما تحصیل در این مدارس مشروط به داشتن اقامت است. معمولا ساعات مدارس دولتی از 9 صبح تا 2 بعدازظهر است.

2- مدارس خصوصی

مدارس خصوصی معادل مدارس غیر انتفاعی ایران هستند. هزینه تحصیل در این مدارس با توجه به تعداد زبان های ارائه و آموزش داده شده، خدمات و امکانات ارائه شده و … متفاوت خواهد بود. در مدارس دو زبانه تدریس هر دو زبان توسط معلم ها به طور همزمان انجام میشود. بحث زنجیره ای بودن یا سر شناس بودن مدارس خصوصی بسیار مفصل است. هزینه این مدارس از 12 هزار لیر تا 70-80 هزار لیر به طور سالیانه است. ساعات این مدارس از 9 صبح تا 5 بعدازظهر میباشد.

3- مدارس بین المللی

سیستم آموزشی هر کدام از این مدارس مطابق سیستم آموزشی مدارس همان کشور است و در نهایت دیپلم و مدرک فارغ التحصیلی کشور مورد نظر در اختیار دانش آموزان قرار میگیرد. برای مثال در یک مدرسه بین المللی کانادایی در ترکیه، سیستم آموزشی مطابق مدارس کانادا بوده و در نهایت یک دیپلم جداگانه کشور کانادا علاوه بر دیپلم ترکیه به دانش آموز اعطا میشود. شهریه سالانه مدارس بین المللی از 25 هزار لیر تا 150 هزار لیر میتواند متغیر باشد. گاهی هزینه های این مدارس به لیر یا یورو مجاسبه میشود.

4- مدارس سفارت کنسولگری ایران

سیستم آموزشی این مدارس کاملا همانند سیستم آموزشی مدارس داخل ایران است. دو مدرسه سفارت ایران یکی در آنکارا (مدرسه 22 بهمن) و یکی در استانبول (مدرسه فجر) قرار دارد.

 

مقاطع تحصیلی در ترکیه

 

نظام آموزشی و مقاطع تحصیلی ترکیه


تحصیل اجباری و رسمی در ترکیه از سن 6 سالگی آغاز شده و 12 سال طول میکشد. ثبت نام در مدارس اجباری بوده و در صورت عدم همکاری والدین میتواند پیگرد قانونی داشته باشد. این 12 سال تحصیل در سه مقطع 4 ساله برنامه ریزی شده اند. سال تحصیلی از اواسط شهریور آغاز شده و تا اواسط خرداد ماه ادامه دارد. هر سال تحصیلی از دو ترم تشکیل شده است؛ ترم اول از شهریور تا دی ماه و ترم دوم از بهمن تا خرداد ماه میباشد.

 

بیشتر بخوانید: پکیج ها و تورهای ترکیه

مقاطع تحصیلی در ترکیه


مقاطع تحصیلی غیر اجباری در ترکیه

مهد کودک و پیش دبستانی (آنا اکول)

والدین کودکان را از سن 36 ماهگی میتوانند در مهد کودک ها ثبت نام کنند. در مهد کودک ها به آموزش مفاهیم ساده و ابتدایی علوم ریاضی، علوم، اجتماعی و تربیتی و … پرداخته میشود. کودکان در مهدکودک ها آموزش های مربوط به زبان، موسیقی و هنرهای تجسمی را هم تجربه میکنند. مهدکودک های ترکیه هم به صورت خصوصی و هم دولتی خدمات خود را ارائه می دهند. تفاوت آن ها بیشتر در ساعات پذیرش و خدمات و امکانات فوق برنامه ایست که ارائه می دهند. شهریه آن ها مبلغی بین 200 تا 1500 لیر می تواند متفاوت باشد.

سال اخر مهد کودک یا همان پیش دبستانی اجباری نبوده و از الزامات ثبت نام در مدارس نیست.

مقاطع تحصیلی اجباری در ترکیه

ابتدایی (ایلک اکول)

تحصیل در مقطع دبستان 4 ساله و برای کودکان 5 تا 9 ساله طراحی شده است. دانستن زبان ترکی از مسائل ضروری ست. بسیاری از مدارس دولتی نیز برای دانش آموزان خارجی کلاس زبان طراحی کرده اند. در دوره چهارساله دبستان علوم اصلی مثل ریاضی، علوم طبیعی و زندگی اجتماعی و موسیقی آموزش داده میشوند و زبان انگلیسی در مدارس خصوصی از کلاس اول و در مدارس دولتی از کلاس دوم بطور رسمی تدریس میشود. مقطع ابتدایی اولین دوره چهار ساله از مقاطع تحصیلی ترکیه است.

سیستم مردودی و امتحان آخر ترم وجود نداشته ولی فعالیتهای کلاسی و میزان درک دروس در تشخیص معلم برای ورود به کلاس بالاتر بسیار مهم است. در انتهای هر ترم سال تحصیلی به دانش آموزان کارنامه ای داده می شود. علاوه بر کارنامه، دانش آموزان و والدین میتوانند با کد دانش آموزی در سایت آموزش و پرورش ترکیه از روند آموزشی و نمرات مطلع شوند.

میانی (ارتا اکول)

دروس تدریسی در مقطع راهنمایی علاوه بر علوم و ریاضی، شامل تاریخ و جغرافیا و ادبیات زبان ترکی نیز هست. درس ها کمی سنگینتر و متن محور هستند. در انتهای مقطع میانی برای ورود به مدارس برتر و استعداد درخشان آزمونی به نام LGS برگزار میشود. بهتر است مدرسه ای با درصد قبولی بالا در آزمون را برای فرزند خود انتخاب کنید. در این مقطع در صورتی که دانش آموز نمره قبولی در درسی را کسب نکند، باید درس را مجددا بگذراند. این دوره تحصیلی مختص نوجوانان 9 تا 12 ساله است. ارتااکول دومین دوره چهار ساله از مقاطع تحصیلی در ترکیه است.

دبیرستان ترکیه

دبیرستان (لیسه)

در این مقطع، مدارس به شاخه های مختلفی تقسیم میشوند که از جمله مدارس آنادولو، فَن بیلیملر (علوم)، امام هاتیب (مدارس مذهبی)، هنرستان و تربیت بدنی هستند. در این دوره علاوه بر زبان انگلیسی ، بنا بر نوع مدرسه ، زبان آلمانی ،فرانسه و عربی نیز تدریس میشود. دروس تخصصی مثل فیزیک ، شیمی ، بیولوژی و ادبیات و فلسفه و تاریخ و اقتصاد حجم زیادی از ساعات تدریس را در بر میگیرند. دبیرستان آخرین دوره 4 ساله از مقاطع تحصیلی ترکیه است و پس از آن تحصیلات آکادمیک در سطح دانشگاه ها آغاز میشود.

Call Now Button