مسجد آبی استانبول

مسجد آبی استانبول نماد قدرت در دوران عثمانی

ترکیه یکی از کشورهایی است که به صنعت گردشگری خود اهمیت زیادی می‌دهد. این کشور هم بناها و آثار تاریخی با شکوهی که نشان دهنده قدمتش است را به خوبی حفظ کرده و هم هر روز به دنبال راهکاری برای جلب رضایت هر چه بیشتر گردشگران است. یعنی تمام تلاشش را می‌کند تا هر کسی با هر سلیقه‌ای وارد شهرهای آن شد، راضی و خوشحال از سفر، به وطن برگردد. استانبول یکی از معروف‌ترین شهرهای ترکیه علی الخصوص بین گردشگران ایرانی است. این شهرت به قدری است که خیلی از افراد استانبول را به عنوان پایتخت ترکیه می‌شناسند؛ در حالی که آنکارا وظیفه پایتختی ترکیه را به دوش می‌کشد. میان آثار تاریخی با ارزشی که اصالت کشور ترکیه را به رخ می‌کشد، مساجد نقش بزرگی دارند. حضور دین اسلام در این کشور را با دیدن مسجدهایش می‌توان به خوبی حس کرد. مسجد آبی استانبول و مسجد ایاصوفیه از معروف‌ترین مساجد ترکیه هستند که معمولاً در تور استانبول برای بازدید از آن‌ها برنامه ریزی می‌شود. قبلاً در مقاله‌ای به طور مفصل در مورد مسجد ایاصوفیه صحبت کرده‌ایم؛ امروز قرار است که با مسجد آبی استانبول بیشتر آشنا شویم.

عکس مسجد آبی استانبول

تاریخچه مسجد آبی استانبول

طی جنگی که بین ترک‌ها و فارسی‌زبانان رخ داد، آسیب‌های جدی به شهر وارد شده بود و جلوه‌ی زیبای آن را به هم ریخته بود. در همین دوران سلطان احمد برای ساخت مسجدی بزرگ مصمم شد؛ دلیل ساخت این مسجد هم قدرت نمایی برای حکومت عثمانی بود. مسجد آبی استانبول در دوران خودش آن قدر با شکوه بود که تا مدت 40 سال به عنوان اولین مسجد امپراتوری این شهر شناخته می‌شد. ساخت این مسجد از سال 1609 آغاز شد و 8 سال بعد یعنی در سال 1617 به اتمام رسید. در آن دوران ساخت این مسجد باعث عصبانیت تعداد زیادی از علما شده بود. اما چرا؟ مسجد آبی استانبول در منطقه کاخ امپراتوری بیزانس، در مقابل قصر سلطنتی سوفیا ساخته شده بود و این موقعیت مکانی از نظر علما جای مناسبی برای ساخت مسجد نبود.

بدون شک این مسجد یکی از زیباترین و باشکوه‌ترین بناهای تاریخی شهر استانبول است که سال‌ها پیش به دستور سلطان احمد اول ساخته شد. به همین دلیل به نام مسجد سلطان احمد هم شناخته می‌شود. اما حالا چرا لقب مسجد آبی استانبول را به این بنا داده‌اند؟ اگر به تصاویر این مسجد دقت کنید، کاشی کاری و تزئینات آن را می‌بینید که اکثراً با ترکیب رنگ آبی انجام شده است. این رنگ بندی با قرار گرفتن در کنار فضای مذهبی مسجد، حالت معنوی پر از آرامش برای بازدیدکنندگان ونمازگزاران به ارمغان آورده است. نحوه کاشی کاری مسجد ابی به چشم ما ایرانی‌ها بسیار آشناست؛ چرا که نمونه‌های مشابه آن را در بناهای تاریخی بیشماری که در شهرهای مختلف ایران ساخته شده، دیده‌ایم. این مسجد جزو معدود آثار تاریخی مذهبی در کشور ترکیه است که هنوز هم به عنوان جایی برای عبادت مورد استفاده قرار می‌گیرد. مسجد آبی استانبول هنوز هم کاربری خودش را حفظ کرده و هر روز در سه نوبت پذیرای نمازگزاران و حتی گردشگران و بازدیدکنندگان است.

مسجد آبی استانبول

معماری مسجد آبی

جدا از کاشی کاری فوق العاده‌ای که برای زیباسازی مسجد آبی استانبول صورت گرفته، مناره‌های این مسجد هم نمای جذابی برای آن ساخته‌اند. 6 مناره بلند این مسجد، ابهت و عظمت خاصی برای آن به وجود آورده‌اند. شاید جالب باشد بدانید مسجد آبی اولین مسجدی بوده که با 6 مناره ساخته شده است. وجود این مناره‌ها باعث شده که مسجد آبی استانبول یا همان مسجد سلطان احمد، به مسجد ایاصوفیه شباهت زیادی پیدا کند. همین مسئله باعث شده که گردشگران و بازدیدکنندگان با نگاه کردن به عکس مسجد سلطان احمد، آن را با مسجد ایاصوفیه اشتباه بگیرند.

اکثر مسجدهای ایران یک گنبد و دو مناره دارند، اما اینجا در مسجد آبی به غیر از 6 مناره که بالاتر در مورد آن توضیح دادیم، 5 گنبد هم ساخته شده است. در کنار این 5 گنبد اصلی، 8 گنبد کوچک دیگر هم به حالت آبشاری قرار گرفته‌اند، که آرایش جالبی هم دارند. حیاط بزرگ این مسجد هم به صور قرینه ساخته شده و چندین رواق دارد.

حدود 20 هزار کاشی برای تزئین ستون‌های داخل مسجد به کار رفته که همه با دست ساخته شده‌اند. برای پنجره‌ها هم از شیشه‌های دودی با طراحی‌های پیچیده، که باعث ایجاد نورپردازی بسیار جذابی در فضای داخلی مسجد می‌شود استفاده شده است. یک راه حل جالب هم برای دوری عنکبوت‌ها و جلوگیری از تار عنکبوت بستن روی چلچراغ‌های این مسجد به کار گرفته شده که آن هم تخم شترمرغ است. قرار دادن تخم شترمرغ داخل این چلچراغ‌ها برای تمیز ماندن آن‌ها کمک زیادی کرده است.

مهم‌ترین بخش یک مسجد شاید محراب آن باشد. محراب مسجد آبی استانبول با سنگ مرمر حکاکی شده، ساخته شده و هر چشمی را به سمت خودش برمی‌گرداند. حالا با این تفاسیر می‌توانید بهتر به بزرگی و شکوه این مسجد پی ببرید و تصویری از آن در ذهنتان بکشید. مقبره سلطان احمد که بانی ساخت مسجد آبی شده بود، در بخش شمالی آن قرار دارد. اگر در فضای حیاط گشتی بزنید و به پارک سلطان احمد برسید، در چند قدمی مقبره او قرار دارید و می‌توانید آن را هم ببینید. در بخش غربی حیاط هم زنجیر فلزی بزرگی می‌بینید که در گذشته فقط خود سلطان احمد اجازه داشته از این بخش وارد مسجد شود.

مسجد آبی استانبول

چگونه به مسجد آبی استانبول برویم ؟

آدرس مسجد آبی استانبول : استانبول، منطقه فاتح، محله سلطان احمد، خیابان ات میدانی، پلاک ۷۰، مسجد سلطان احمد

ساعت بازدید مسجد آبی استانبول : از اذان صبح تا اذان مغرب می‌وانید برای بازدید از این مسجد زیبا اقدام کنید.

قیمت بلیط مسجد آبی استانبول : قیمت ورودی مسجد سلطان احمد صفر تومان است! برای ورود به این مسجد لازم نیست هزینه‌ای بپردازید و بلیط ورودی آن رایگان است.

Call Now Button